Terwijl buiten de zomer nog in volle glorie merkbaar was, belde mijn uitgeverij (Palmslag) mij met het heuglijke nieuws dat NBD Biblion, de belangrijkste inkooporganisatie van de openbare bibliotheken in Nederland, een grote bestelling heeft gedaan van De Batavier. Daarmee is binnen vijf maanden ongeveer 85% van de eerste oplaag van het boek verkocht. Vermoedelijke aanleiding van de bestelling was een prachtige recensie door een van de recensenten van Biblion. De recensent en Biblion erg bedankt voor dit presentje, waar elke auteur wel naar moet uitkijken!
Klik op het beeld om de tekst te vergroten |
Presentatie zeevaart, zeilen en schrijven
Afgelopen zaterdag was mijn presentatie over 'Zeevaart, zeilen en schrijven' in de bibliotheek in Katwijk. De timing bleek niet gelukkig: het warme strandweer en een groot outdoor festival in Katwijk hielden de bezoekers weg. Desondanks heb ik voor een kleine groep mijn presentatie gegeven, en ik mocht tot mijn plezier een naamgenoot verwelkomen, die blijkt af te stammen van dezelfde voorouders als ik, in de 17e eeuw.
Voor de presentatie had ik verschillende attributen meegenomen om het verhaal te illustreren: een stuwplan, navigatiemiddelen en reddingvesten. Hier een paar foto's genomen door mijn agent Hanneke Tinor-Centi:
Stukje voorlezen uit De Batavier |
Op tafel: het stuwplan van een klassiek vrachtschip uit 1973 |
Recensies
Tot slot nog een paar andere recensies. Eerder heb ik al geschreven over de prettige recensies van de Batavier op Hebban.nl. Dick van der Veen schrijft 'Schokkende golfbewegingen in het leven van een zeeman', en Erik Barth schijft 'Een Batavier, twee tochten.'
Positieve recensies zijn prettig voor een auteur, ze zijn naast een groot aantal tevreden lezers de kers op de taart. Een zo'n recensie kwam van collega-auteur Arthur Eijs, bekend van 'Dansen in het Stof' (2015) en recentelijk 'Beauchamps', beide bij Palmslag uitgegeven. Maurice van Dijk van uitgeverij Palmslag stelde voor om elkaars boeken te lezen en te recenseren. Een boekenruil dus.
Ik was zelf bijzonder onder de indruk van Beauchamps. Weinig boeken zijn in staat om bij de lezer zo’n emotie op te roepen als 'Beauchamps' van Arthur Eijs, een schokkend en ontroerend hedendaags relaas over mensen die elk worstelen met een verschrikkelijk geheim. Hulde aan Arthur Eijs voor zijn werk. Ook 'Dansen in het Stof', een autobiografisch werk over zijn tijd in Kameroen, is zeer aan te bevelen, met veel humor en zelfreflectie geschreven. Het dompelt je echt onder in Afrika.
Arthur schrijft op zijn beurt over De Batavier:
Ted Polet kiest (...) voor een klassieke, veel beproefde setting en thematiek, maar weet die op een originele en boeiende manier uit te werken. Zijn stijl is hyperrealistisch waarbij de verhaallijn tot in detail wordt uitgewerkt. Soms gebruikt de schrijver daarbij nog al wat scheepstermen en jargon uit de zeevaart, gelukkig meestal goed gedoseerd voor leken. Het doet niks af aan het leesplezier: 'De Batavier' is een roman als een zeilboot met bolle zeilen, vol actie en met veel vaart geschreven. Je reist mee en raakt betrokken bij de belevenissen van de hoofdpersoon en bij de keuzes waarvoor hij wordt gesteld.Arthur, hartelijk bedankt!
Tot slot nog een recensie op de website readalicious.nl, waarin recensente en auteur Iris ondermeer schrijft:
...Leila geeft de vluchtelingenstroom een menselijk gezicht, waardoor De Batavier ineens méér wordt dan het verhaal van Mark. Het zijn de kleine gebaren waar Mark mee begint: een warme maaltijd, een voetbal kopen voor de kinderen, een vriendelijk gesprekje. Maar in het tweede deel van het boek, dat zich een aantal jaar later afspeelt, neemt de hulp die Mark aanbiedt grotere vormen aan. Hij gaat als adviseur aan het werk bij een Grieks-Turkse reddingsdienst....Bericht van een lezer over De Batavier
Als laatste nieuwtje kreeg ik nog een mailtje van een lezer, die zelf onlangs weer in Kaş en Kastellorizo (Meis) is geweest.
Hij schrijft ondermeer het volgende:
Ook deze lezer (naam bij mij bekend) hartelijk bedankt voor je reactie!...Ten opzichte van vier jaar geleden, toen ik Kaş voor het eerst bezocht, waren bovendien de (hernieuwde) spanningen tussen Turkije en Griekenland weer zichtbaar. Naast het marineschip in de haven van Meis kwamen er ook dagelijks Turkse marineschepen patrouilleren en heb ik zelfs een Turkse onderzeeboot gezien die bijna een half uur met de kop intimiderend op de haven van Meis gericht stond. (...) Mede door dit soort ervaringen heb ik mij voor het eerst toen gerealiseerd dat het rustieke en rustige Kaş en Meis binnen een uur zou kunnen veranderen in een oorlogsgebied, wanneer een van beide partijen met een triggerhappy commandant te maken zou krijgen. Het was frappant om precies diezelfde 'fantasie' in het boek terug te lezen. Ik wilde je graag deel uit laten maken van deze wonderlijke ervaring en danken voor het mooie en inspirerende boek....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten