dinsdag 24 januari 2023

De promotiemachine en de auteur

Het is al enige tijd geleden dat ik iets heb gepost op mijn blog, vooral doordat ik een erg drukke periode achter de rug heb met de voorbereiding voor mijn vierde boek ANANSI, dat in juni zal verschijnen.

Wat een auteur het liefst doet is nadenken, dromen, onderzoeken en schrijven. En het telkens verder verfijnen van het manuscript waar hij of zij al een jaar of langer aan werkt. Daarna komt het lastigste deel van het werk: het publiceren en promoten van je boek.

Eerst moet je een uitgever vinden, en als je geluk hebt vind je een literair agent die de juiste connecties heeft. Uitgevers zijn er ruwweg in twee soorten: zij die betaalde uitgeefdiensten leveren, waarbij het auteursrecht van jou blijft en je betaalt voor elke stap in het uitgeefproces, en zij aan wie je het auteursrecht verkoopt. De laatste nemen het risico op zich en vragen hooguit een vergoeding voor aanloopkosten. De royalties zijn (begrijpelijkerwijs) in het tweede geval een stuk lager, want ook een uitgever moet winst maken.

start van een presentatie

kopje koffie vooraf, en dan beginnen we!

Is een boek eenmaal geproduceerd en uitgegeven, dan is promotie van het boek de volgende horde: persberichten en het organiseren van presentaties. Er zit veel vruchteloos werk in, want je weet nooit hoeveel belangstelling er is ondanks de publiciteit die eraan is gegeven. Het voorbereiden van presentaties en lezingen gaat dus gepaard met veel onzekerheid, hoewel het spreken voor een groep ontzettend leuk kan zijn. Ik heb weleens presentaties gepland waarop niemand verscheen, maar ook weleens gesproken voor tientallen luisteraars. Niet voor niets spoort mijn uitgever zijn auteurs aan om in hun boek te blijven geloven, ook al zit het soms tegen. Sommige presentaties worden georganiseerd door je agent, maar je moet er zelf ook aan werken en je omgeving mobiliseren.

Wat doe ik verder aan promotie? Ik schrijf deze blog, ik heb een website (https://tedpolet.com) en ik maak videotrailers op Youtube (zoals de video hieronder) en vergroot daarmee mijn zichtbaarheid en naamsbekendheid op internet. 


Sociale media werken vaak ook, maar niet voor mij. Ik heb Facebook geprobeerd, en kreeg telkens gedoe met een algoritme dat mij elke keer om onbekende redenen blokkeerde terwijl op mijn pagina alleen een foto van mijn boot stond en een profielschets. Dag Facebook dus. Nu doet mijn literair agent Hanneke van de Water dat voor mij.

Recensies

Ik heb inmiddels vele recensies van mijn boeken zien langskomen. De meeste gelukkig positief, ik kreeg zelfs vier sterren in de Vrij Nederland Thriller- en Detectivegids voor Drie Meter Zand, en Het Transport kreeg er eerder drie. De Batavier kreeg na een recensie een bestelling van ruim honderd exemplaren van NBD Biblion (de inkooporganisatie van de openbare bibliotheken). Dat is erg welkom.

Maar natuurlijk zijn er ook recensenten die minder geboeid zijn door je boek of je schrijfstijl niet prettig vinden, en dat niet altijd even genuanceerd neerzetten. Je kunt als auteur niet iedereen tevreden stellen, maar negatieve recensies zijn ook een risico voor het slagen van je boek. Je werkt er een jaar lang aan, en geloof me, het is hard werken, en dan krijg je ook nog dat soort commentaar! 

Kritiek heeft een functie, maar je moet er tegen kunnen en proberen ervan te leren. Natuurlijk is niet alles aan een boek even goed en is het altijd een wisselwerking tussen de auteur en de lezer of recensent. Maar altijd geldt: blijf in je boek geloven, wat er ook over wordt geschreven.

Die onuitroeibare Amerikaanse bestsellers

Als Nederlandstalige auteur met een oplaag van een paar honderd exemplaren moet je concurreren met vertalingen van veelal Amerikaanse bestsellers, waarvan al honderdduizend (Engelstalige) exemplaren zijn verkocht en hier nog een paar duizend Nederlandse exemplaren over de toonbank gaan. Daar zit een machtige marketingmachine achter, en die vertalingen bevolken de planken in de boekhandels en de literatuurpagina’s in de kranten. Je trekt dus altijd aan het kortste eind, zeker als je bedenkt dat er in Nederland misschien wel duizend prima auteurs zijn en er hooguit twintig van hun werk kunnen leven.


Schrijven is dus voor de meeste auteurs een dure hobby. Is dat slecht? Niet noodzakelijk, tenzij je er van moet leven. Ik verdien er niets aan, maar het leukste van het auteurschap is als lezers mij aanspreken en zeggen dat ze mijn boek niet konden wegleggen. De kwaliteit van je boek is vaak af te meten aan de slapeloosheid van de lezer!

Helaas zijn er ook boeken, zelfs van gevierde bestsellerschrijvers, die hun huiswerk niet hebben gedaan en daarmee door de mand vallen. Slecht huiswerk probeer ik ten koste van alles te vermijden, vandaar dat ik zoveel tijd besteed aan onderzoek. Ik zal daar binnenkort meer over schrijven.

Presentaties en persberichten

Vorige week was ik te gast in het wijkcentrum ‘het Vogelnest’ in mijn woonplaats Leiden. Ik heb daar voor het eerst in lange tijd een presentatie gehouden over schrijven en onderzoeken en daar ook een vooraankondiging gedaan van het verschijnen van mijn nieuwe boek ANANSI. Het was een van de leukste presentaties die ik ooit heb gegeven. De ongeveer vijftien luisteraars waren alle boven de zestig en stelden goede, vaak confronterende vragen. Zulke vragen krijgen goede antwoorden, want daar krijg ik energie van, en er ontsponnen zich diepgaande gesprekken. 

 

in mijn element

Intussen heeft Hanneke van de Water, die de eerste redactie heeft gedaan en de perscontacten voor mij onderhoudt, ook een persbericht hierover uitgebracht. Zij schrijft het volgende:

Na het verschijnen van zijn debuut ‘’De Batavier’, gaf Polet diverse lezingen over zijn boek en de scheep- en zeilvaart in het algemeen. Overal waar hij kwam, mocht hij rekenen op een geboeid publiek. Zijn lezingen straalden dan ook plezier en passie uit. Na de verschijning van zijn tweede boek ‘Het Transport’, gooide corona roet in het eten, maar nu is hij weer terug. Met een nieuw boek én nieuwe lezingen!

Zo was hij afgelopen week te gast bij ‘Het Vogelnest’ in Leiden en er zullen zeker nog meer lezingen volgen en opnieuw sprak hij een zeer geïnteresseerd publiek toe, waarbij hij de interactie zeker niet schuwt.

Het meest recente boek van Ted Polet is het vorig jaar verschenen ‘Drie meter zand’ en daarmee levert hij opnieuw een spannende roman af, waarbij hij dit keer op fascinerende wijze heden en verleden bijeen laat komen. En …. Er komt zelfs alweer een nieuw boek aan. Dit keer slaat Polet echter een andere weg in. Waren zijn vorige boeken feitelijk allemaal thrillers met een ‘scheepvaart-tintje’, dit keer waagt Polet zich aan iets geheel anders. 

Deze nieuwe telg zal in juni verschijnen onder de titel ‘ANANSI’ en is een historische roman tegen de achtergrond van de slavenhandel en de Surinaamse plantages aan het eind van de 17e eeuw. Dat Polet verschillende genres beheerst, bewijst hij dubbel en dwars met ‘ANANSI’, dus houd de verschijning van deze fraaie roman in de gaten!

Andere uitnodigingen voor interviews of presentaties zijn welkom. 

Neem daarvoor contact met mij op via mijn website https://tedpolet.com, of met mijn agent Hanneke: https://to-taalcommunicatie.nl/

interviews

https://bazarow.com/recensie/in-gesprek-met-auteur-ted-polet%EF%BF%BC/

https://www.haagsdagblad.nl/algemeen/in-gesprek-met-auteur-ted-polet


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten